Orzechowe kulki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    150 gram
  • cukier puder

    100 gram
  • mąka

    250 gram
  • jajko

    1 szt
  • orzechy laskowe

    100 gram
  • kakao

    1 łyżka
  • rum

    2 łyżek
  • cytryny

    1 szt
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Dodać cukier puder, mąkę, jajko, zmielone orzechy, kakao, startą skórkę cytrynową, rum i przyprawę do pierników. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczki o średnicy ok. 3cm. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 2gdz. Wałeczki pokroić w plastry o grubości 1cm. Z każdego uformować kulkę Kulki ułożyć na posmarowanej tłuszczę blaszce. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec ok.45min w temperaturze 180*C. Można ciepłe kulki obtoczyć w grubym cukrze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (73)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 25.01.2014 19:25
już bym jadła...
Niebieska 19.01.2014 13:36
bardzo smaczny deser
Pani Domu 09.01.2014 10:47
śliczne kuleczki
Cranberry 04.01.2014 11:52
Pyszniutkie
Klausia 25.11.2013 17:44
slodkie pyszności :)
Barbara777 22.11.2013 23:25
pyszne kuleczki
anemon 05.11.2013 18:05
Podoba mi się Twój przepis.
gosia56 25.10.2013 09:11
napewno pyszniutkie
Rybciia 21.10.2013 08:18
oj lubimy lubimy :-)
Ania67 15.10.2013 15:36
wyśmienite muszą być

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat