orkisz z papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • orkisz

    150 gram
  • cebula biała

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • papryka żółta

    1 szt.
  • sok pomidorowy

    1/2 szklanki
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • rozmaryn

    1 szczypta
  • papryka zielona

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orkisz moczyć przez godzinę (ale można też dłużej, np. przez noc) w wodzie i gotować 45 minut na małym ogniu do miękkości, odcedzić.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie paseczki. Papryki umyć, usunąć nasiona i łodygi, miąższ pokroić w cienkie paski. Cebulę i paprykę podsmażyć na oleju i rozprowadzić sokiem pomidorowym. Dodać orkisz, zagotować i przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i szczyptą rozmarynu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
irenka 20.11.2011 21:57
ciekawe
irenka 20.11.2011 21:57
ciekawe
Krystyna32 05.08.2011 07:58
extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat