Przepis i sposób przygotowania na: Orientalny kurczak z kaszą owsianą na mleczku kokosowym
Kurczak i marynata
Kurczaka pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do niego wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć go w marynacie, przykryć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Kaszę przepłukać. Do garnka wlać wodę, mleczko kokosowe i kaszę, zamieszać i wstawić na kuchenkę. Doprowadzić do zagotowania wody, zmniejszyć palnik na minimum i gotować przez kilka minut do całkowitego wygotowania wody. Po odparowaniu wody zostawić pod przykrywką na minimum 10 minut.
W międzyczasie pokroić warzywa: imbir na drobne kostki, szalotki, paprykę i cukinię w kostkę, marchew w cienkie paski. Na oleju lub oliwie podsmażyć cebulkę i imbir. Gdy lekko się zarumienią, dodać resztę warzyw, podsmażyć przez 3-4 minuty, dolać sos sojowy i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
Na drugiej patelni usmażyć kurczaka na oliwie lub oleju.