Orientalny kurczak z kaszą owsianą na mleczku kokosowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Połączenie kaszy, mleczka kokosowego, orientalnych przypraw i musztardy? Brzmi pysznie! :)
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata:

  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżeczki
  • pasta curry

    1 łyżeczka
  • oliwa

    3 łyżki
  • mleczko kokosowe

    3 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    3 szczypty
  • sos sojowy jasny

    2 łyżeczki
  • czosnek

    1 ząbek

Warzywa:

  • papryka czerwona

    1 ćwiartka
  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • marchew

    2 sztuki
  • cukinia

    1 kawałek
  • imbir

    1 cm
  • sos sojowy

    3 łyżki

Kasza owsiana:

  • kaszka owsiana

    160 gramów
  • mleczko kokosowe

    160 gramów
  • woda

    160 gramów

Kurczak:

  • kurczak

    160 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczak i marynata

Kurczaka pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do niego wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć go w marynacie, przykryć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Kaszę przepłukać. Do garnka wlać wodę, mleczko kokosowe i kaszę, zamieszać i wstawić na kuchenkę. Doprowadzić do zagotowania wody, zmniejszyć palnik na minimum i gotować przez kilka minut do całkowitego wygotowania wody. Po odparowaniu wody zostawić pod przykrywką na minimum 10 minut.

W międzyczasie pokroić warzywa: imbir na drobne kostki, szalotki, paprykę i cukinię w kostkę, marchew w cienkie paski. Na oleju lub oliwie podsmażyć cebulkę i imbir. Gdy lekko się zarumienią, dodać resztę warzyw, podsmażyć przez 3-4 minuty, dolać sos sojowy i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.

Na drugiej patelni usmażyć kurczaka na oliwie lub oleju.

Kaszę i warzywa dokładnie wymieszać. Ułożyć w miskach lub na talerzach. Na kaszę z warzywami ułożyć kurczaka. Można przyozdobić białym sezamem. Smacznego!
Kurczaka można zastąpić indykiem, a do warzyw użyć gotowej mieszanki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat