Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

orcik śmietanowy z truskawkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 0,5 szklanki
cukier 1/4 szklanki
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Masa śmietanowa

śmietana 30% 330 ml.
cukier puder 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
fix do śmietany 1 opakowanie

Dodatkowo

truskawki 600 gram

Porada

Forma 18cm., okrągła.

Przepis i sposób przygotowania na: orcik śmietanowy z truskawkami

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, ucierając wsypujemy cukier oraz po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na pół. Schłodzoną śmietanę wlewamy do naczynia, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietan-fix, miksujemy. Truskawki myjemy, osuszamy, część kroimy na połowę a pozostałe kroimy w plasterki. Na dolną część biszkoptu wykładamy 3/4 masy śmietanowej, układamy połówki truskawek, przykrywamy wierzchnim biszkoptem, lekko dociskamy. Pozostałą masę śmietanową rozsmarowujemy na wierzchu, układamy plasterki truskawek tworząc rozetę, wstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 23.01.2017 22:21
Bardzo lubię różne ciasta z truskawkami.
Renataj 23.01.2017 20:53
Apetyczny torcik:) Te świeże truskawki w środku zimy bardzo kuszą:)
Ada-Gaba 23.01.2017 20:41
apetyczny bardzo
Stenka 23.01.2017 19:54
smaczne ciasto
ania2610 23.01.2017 18:56
przepysznie wygląda
IKrakowianka 23.01.2017 18:55
bardzo apetyczny torcik
olkaaa 23.01.2017 18:45
kusząca propozycja
2milutka 23.01.2017 18:19
Pyszny torcik, popraw literówkę w tytule ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak