oponki serowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • ser twarogowy

    500 g
  • cukier

    2 łyżki
  • masło lub margaryna

    125 g
  • jajko

    2 sztuki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    500 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

dodatkowo

  • smalec

    1/2 kg
  • cukier puder

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zagnieść na miękkie ciasto. Wałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać kółka z dziurką. Rozgrzać smalec, a gdy będzie gorący smażyć oponki. Osączać na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
oponki najlepsze są zaraz po usmażeniu,suto obsypane cukrem i podane z gorącą czekoladą do popicia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat