Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki serowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
sól 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
śmietana 3 łyżki
jajko 2 sztuki
cukier 1 szklanka
olej 1 litr
spirytus 1 łyżka
twaróg 0,5 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki serowe

Twaróg zmieliłam przez maszynkę , dodałam resztę składników i dokładnie wyrobiłam na jednolita masę. Stolnicę posypałam mąką, ciasto rozwałkowałam na grubość około 1 cm. Wykroiłam kółka szklanką od piwa , a środki kieliszkiem. Oponki smażyłam w rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odsączyłam nadmiar tłuszczu, kładąc je na ręcznik papierowy.Na koniec posypałam cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 12.10.2013 09:59
pamiętam ten smak z mojego dzieciństwa:-)
Jadwiga/Jaga85 26.09.2013 22:23
Oponki-moje ulubione:):)
miroslawa 05.02.2013 18:09
to jest super, pamiętam te smaki
gosia56 05.02.2013 15:33
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak