Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki serowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
ser biały 250 g
cukier 3 łyżki
sól 1 szczypta
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
jogurt naturalny 125 g
żółtko jajek 2 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
cukier puder
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki serowe

Kroki postępowania

1
Ser rozgnieść widelcem, dodać mąkę i pozostałe składniki (oprócz oleju i cukru pudru), i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Dużą szklanką wykrawać kółka a w nich za pomocą kieliszka robić mniejsze kółeczka.
Krok 1 - Oponki serowe foto
2
Tak przygotowane oponki wrzucamy pojedynczo na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Krok 2 - Oponki serowe foto
3
Wykładamy najpierw na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe posypujemy cykrem pudrem.
Krok 3 - Oponki serowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.04.2013 22:16
Też takie robię i są zawsze smaczne.
Magula 13.09.2012 12:30
ja tez lubie oponki
Anna169Hosz 12.09.2012 14:45
Bardzo lubię.
sylwia / sytofala 31.07.2012 20:50
smak tradycji

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak