Oponki serowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg

    30 dag
  • mąka

    1/2 kg
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • jajka

    2
  • smalec

    1 kg
  • cukier puder

  • masło

    5 łyżek
  • cukier

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności bardzo dokładnie mielimy twaróg ( najlepiej dwa razy, żeby był dobrze zmielony). Mąkę pszenną mieszamy z cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia. Do tego dajemy rozdrobnione masło za pomocą noża. Wszystkie te składniki ( masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy) bardzo dokładnie mieszamy. Do tego dodajemy wcześniej zmielony twaróg i ponownie łączymy składniki. Do tego także dodajemy cukier oraz wbijamy jajka. Całość dobrze mieszamy i ugniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5- 1 cm, a następnie wycinamy szklanką większą i mniejszą oponki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, a później kładziemy do niego wycięte z ciasta oponki. Oponki serowe smażymy z obydwóch stron na złotawy kolor. Po usmażeniu wyjmujemy je łyżką cedzakową i kładziemy na papierowe ręczniki. Kiedy trochę ostygną to posypujemy je cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
noculos 15.03.2012 18:37
uwielbiam oponki!!!
krokodyl 15.03.2012 06:41
niezłe :)
[email protected] 13.03.2012 09:51
extra
owocówka 28.02.2012 07:45
pycha
pioge7 25.02.2012 16:21
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat