Oponki serowe

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Fajna pączkowa odmiana. Oponki przygotowuję się bez dłuższego czasu oczekiwania. Są szybkie i smaczne.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pączki

  • ser na sernik

    50 dag
  • mąka

    3 szklanki
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • cukier

    3 łyżki
  • śmietana

    3 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • spirytus

    1 łyżka
  • olej

    1 litr
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka z cukrem ucieramy najlepiej na puszystą masę, dodajemy ser, śmietanę i mąkę z proszkiem i sodą. Łączymy wszystkie składniki i dodajemy spirytus. Stolnicę oprószamy mąką, ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy.

Ciasto powinno być gęste i lekko klejące, które oprószamy mąką. Dzielimy je na kawałki i każdy wałkujemy na placek o grubości ok1 -1 1/2 cm. Krążki wycinamy szklanką a środki małym kieliszkiem albo nakrętką.

Powstałe kuleczki zagniatamy ponownie albo smażymy mini pączki.

Oponki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu i osączamy na papierowym ręczniku.

Oprószamy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat