Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki dyniowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oponki

mąka pszenna 3 1/2 szklanki
sól 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
goździki mielone 1 szczypta
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier 1 szklanka
masło rozpuszczone 2 łyżki
jajko 2
ekstrakt waniliowy
puree z dyni 1 szklanka
maślanka 1/2 szklanki

polewa

cukier puder 3 szklanki
ekstrakt waniliowy 1 kropla
mleko 1/2 szklanki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki dyniowe

Składniki na polewę przełóż do miseczki i dokładni połącz. Przygotuj ciasto na oponki.
W misce połącz ze sobą mąkę,sól,proszek do pieczenia,cukier oraz przyprawy. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i wyrób ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj i np. szklanką wytnij kółka. Na środku każdego wytnij mniejsze kółko. Oponki smaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Około 2 minuty z każdej strony. Oponki obtocz w polewie i odstaw na kratkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 13.12.2016 10:07
jakie dobre oponki
Madzai 13.12.2016 09:59
Pyszności!
mirosława4 13.12.2016 08:23
apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak