Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1/2 kg maki pszennej
2 łyżki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
5 łyzek masła
olej do smażenia
jaja 2 szt.
twaróg 30 dag (chudy)
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Twaróg zmielić trzykrotnie. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać zimne, pokrojone masło. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i dodać do ciasta. Następnie dodać całe jajka oraz zmielony twaróg. Wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na niezbyt cienki placek ( o grubości ok. 1/2 cm.) a następnie szklanką wyciąć placuszki. w każdym placuszku wyciąć kieliszkiem mniejszy otwór. Piec na gorącym tłuszczu aż do zarumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.03.2013 09:00
bardzo lubię
Piotr-21 20.03.2013 11:39
dużo kalorii ale mimo to bardzo je lubie :)
Barbara/zuza22_85 20.03.2013 11:16
bardzo smaczne
SylwiaMagdaSabin 20.03.2013 11:01
uwielbiam oponki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak