Opiekańce z wytrawnym farszem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • pieczarki

    30 dkg
  • kapusta kiszona

    20 dkg
  • cebula

    2 szt
  • mąka ziemniaczana

    3/4 szkl
  • jajko

    1 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szkl
  • sól do smaku

  • pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Opiekańce z wytrawnym farszem foto
Ziemniaki ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę
Krok 2 - Opiekańce z wytrawnym farszem foto
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 3 - Opiekańce z wytrawnym farszem foto
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odciskamy z nadmiaru wody. Łączymy z pieczarkami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Opiekańce z wytrawnym farszem foto
Do przeciśniętych ziemniaków, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto.
Krok 5 - Opiekańce z wytrawnym farszem foto
Nabieramy łyżką porcję ciasta, robimy, placuszek, na środku nakładamy farsz i zamykamy, lekko spłaszczamy
Krok 6 - Opiekańce z wytrawnym farszem foto
Placuszki obtaczamy w bułce tartej
Krok 7 - Opiekańce z wytrawnym farszem foto
Smażymy z dwóch stron na brązowo. Podajemy z sosem np. czosnkowym i ulubionymi surówkami. Polecam

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 06.09.2015 09:16
bardzo dobre
ana00 15.06.2015 18:46
Uwielbiam :)
mariuszek8 09.06.2015 10:09
O prawie jak sznycelki ziemniaczane:)
darmiona 28.05.2015 14:44
lubię takie jedzenie:-)
wwwiolka 27.05.2015 23:10
Bardzo fajny przepis.
Renata9 27.05.2015 22:56
Smaczne jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat