Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jaja
2 szt -
śmietana
1 łyżka -
pieczarki
100 gram -
woda
2 łyżki -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku -
natka pietruszki
1 pęczek -
tłuszcz do smażenia
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania omlet z pieczarkami
Jajka rozmieszać (nie ubijać), lekko posolić, dodać odmierzoną wodę. Dokładnie wszystko wymieszać. Wlać na dużą patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażyć na słabym ogniu, tak aby spód był lekko zarumieniony, a powierzchnia zachowała galaretowatą konsystencję.
Przygotowanie pieczarek:
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plastry, usmażyć. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowane pieczarki wykładamy na omlet. Zwijamy łopatką oba brzegi omletu do środka i wykładamy na półmisek.
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się