Omlet z młodą kapustą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kapusta biała

    1/2 szt. młoda
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku,
  • cukier

    do smaku,
  • ocet

    do smaku,
  • cebula

    1 szt,
  • boczek wędzony

    150 g,

dodatkowo;

  • pieczarki

    5 szt. podsmażone,
  • jajka

    3 szt,
  • masło klarowane

    2 - 3 łyżki,
  • ketchup pikantny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę młodą szatkuje,zalewam niedużą ilościom wody i gotuje nie za długo aby nie rozgotować.

Następnie odcedzam na sicie z nadmiaru wody, przekładam ponownie do garnka doprawiam solą,pieprzem lekko skrapiam octem i cukrem,doprawiam do smaku przyprawą uniwersalną.

Boczek wędzony kroje i podsmażam na patelni wraz z obraną pokrojoną cebulką oraz z obranymi startymi na tarce (grube oczka) pieczarkami.

Dodaje do kapusty i jeszcze chwile podsmażam razem.

Jajka roztrzepuje w kubku.

Kapustę przekładam na rozgrzaną patelnie, zmniejszam ogień wlewam rozbełtane jajka i smażę na wolnym ogniu do całkowitego ścięcia jajek.

Omlet po ścięciu jajek obracam na druga strunę podsmażam ponownie.

Podaje polewając ketchupem.

Powiem że pychotka,nawet nie przypuszczałam że będzie taki smaczny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 29.06.2017 08:28
na pewno pyszny
Bożena Matuszczyk 28.06.2017 07:19
Dziękuję , Ewa widziałam omlet ze szczawiem wiec spróbowałam z kapustą i muszę powiedzieć że wyszedł super.;)
Ewa Wojtaszko 27.06.2017 22:46
kapusta i omlet,tego nie próbowałam
katarzynka455 27.06.2017 21:25
pewnie smaczny omlecik:)
gusia1000 27.06.2017 19:34
Dobre jedzenie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat