Omlet z leśnymi grzybami i mozzarellą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Omlet to doskonały pomysł na szybkie i pożywne śniadanie. Proponuję szybki omlet z niezwykle aromatycznymi podgrzybkami, pachnącą świeżą natką z pietruszki i delikatną mozzarellą. Takie śniadanie z pewnością pozwoli nam energicznie zacząć dzień.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • jajka

    2 sztuki
  • mleko

    2 łyżki
  • cebula dymka

    1 sztuka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • podgrzybki

    120 g
  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • mozzarelli

    50 g
  • masło 82%

    3 łyżki
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie

Krok 1 - Omlet z leśnymi grzybami i mozzarellą foto

Grzyby obgotować w wodzie około 15-20 minut. Dymkę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła, dodać grzyby i smażyć około 10-15 minut. Następnie doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

Krok 2 - Omlet z leśnymi grzybami i mozzarellą foto
Jajka wymieszać z mlekiem, lekko ubić mikserem, doprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - Omlet z leśnymi grzybami i mozzarellą foto
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wlać masę jajeczną, a następnie na całej powierzchni rozłożyć usmażone grzyby z dymką i czosnkiem, kawałki mozzarelli i posypać natką pietruszki. Omlet usmażyć na złoty kolor z obydwu stron pomagając sobie drugą rozgrzaną patelnią.
Podawać na ciepło posypany natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat