Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
boczek
100 g -
cebula
100 g -
pęczek szczypiorku
1 -
jajko
5 sztuki -
mleko
5 łyżka -
pomidor
3 sztuki -
ziemniaki ugotowane
w mundurkach g
Przepis i sposób przygotowania OMLET WIEJSKI Z POMIDORAMI
Boczek wysmażyć na patelni aż stanie się chrupki. Ziemniaki pokroić na plasterki o grubości około 1 cm rozłożyć je równomiernie na boczku. Opiec je z obu stron na złoty kolor. Dodać cebulę i wszystko szybko zapiec.
W misce rozmieszać widelcem jajka z mlekiem, dodać soli i pieprzu. Pomidory pokroić na plasterki.
Dobrze wymieszane jajka wylać na ziemniaki tak, by zakryły je równomierną warstwą. Niech jajka zetną się przy niskiej temperaturze. Omlet udekorować pomidorami i posypać świeżym lub suszonym szczypiorkiem.
Komentarze (5)