Omlet grzybowy

Omlet grzybowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Omlet z grzybami serwuję moim domownikom wtedy, gdy idziemy do lasu i sami nazbieramy sobie grzybków. Taki omlet smakuje wtedy jeszcze lepiej, a połączenie świeżych grzybów i jajek to zgrany duet.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • jajka

    3 sztuki
  • mąka

    1 łyżka
  • mleko

    1 łyżka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól morska

    2 szczypty
  • podgrzybki

    6 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
  • zielona cebulka

    0.5 pęczek
  • pomidory cherry

    15 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na maśle z dodatkiem oleju, następnie dodajemy oczyszczone pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy do momentu aż grzyby będą odpowiednio miękkie i odparują większość wody.

Do kubka wbijamy jajka, dodajemy mąkę, mleko, sól i pieprz do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość dokładnie rozbełtać i wolno wlewamy na patelnię z grzybami.

Smażymy, aż masa jajeczna się zetnie, pod koniec smażenia posypujemy posiekaną cebulką zieloną.
Usmażony omlet delikatnie szpatułką zsuwamy na talerz, na połowie układamy pokrojone na połówki pomidorki cherry i przykrywamy drugą połową omleta.

Podajemy z pieczywem.

Bożena Matuszczyk
Sól i pieprz dodajemy do smaku według swojego uznania.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat