Omlet gospodarski na ziemniakach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 szt
  • zmieniaki

    70 dag
  • mleko

    1/2 szklanki
  • mąka

    2 łyżki
  • słonina

    5 dag
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • pieprz

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach na miękko. Słoninę pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plastry. Na stopioną słoninę włożyć plastry ziemniaków i lekko zasmażyć. W garnczku rozkłócić jajka, dodać mąkę, mleko i szczyptę soli. Zawiesinę wlać na ziemniaki, przykryć i wstawić do gorącego piekarnika. Gdy jajka się zetną, wyjąć posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Można podawać do drugiego dania, albo na kolację.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat