Omlet gospodarski na ziemniakach

Omlet gospodarski na ziemniakach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 szt
  • zmieniaki

    70 dag
  • mleko

    1/2 szklanki
  • mąka

    2 łyżki
  • słonina

    5 dag
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • pieprz

  • sól

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Omlet gospodarski na ziemniakach

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach na miękko. Słoninę pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plastry. Na stopioną słoninę włożyć plastry ziemniaków i lekko zasmażyć. W garnczku rozkłócić jajka, dodać mąkę, mleko i szczyptę soli. Zawiesinę wlać na ziemniaki, przykryć i wstawić do gorącego piekarnika. Gdy jajka się zetną, wyjąć posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Można podawać do drugiego dania, albo na kolację.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat