Omlet francuski z konfiturą truskawkową i świeżą bazylią z dodatkiem białego sera

Omlet francuski z konfiturą truskawkową i świeżą bazylią z dodatkiem białego sera

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 szt
  • mleko

    1/3 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • masło do smażenia

    3 łyżeczki
  • biały ser

    50 g
  • cukier

    400 g
  • bazylia

    1 gałązka
  • truskawki świeże

    400 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Omlet francuski z konfiturą truskawkową i świeżą bazylią z dodatkiem białego sera

Sposób przygotowania:
Oczyszczone i osuszone truskawki lekko ugnieść z połową cukru, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać resztę cukru i ponownie zagotować. Całość gotować ok. 2 minut, a następnie dodać świeżo posiekaną bazylię.

Jajka dokładnie wymieszać z mlekiem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Na patelni rozpuścić masło, gdy zacznie skwierczeć wlać masę jajeczną, rozlewając ją równomiernie na całej patelni. Gdy powierzchnia omleta się zetnie, a spód będzie ładnie przyrumieniony, należy obrócić omlet na drugą stronę. Po minucie omlet zsunąć na talerz, na połowie umieścić aromatyczną konfiturę truskawkowo-bazyliową, przykryć drugą połową i posypać pokrojonym w kostkę białym serem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Ewa/kalapurtka 11.08.2011 19:13
pyszne
puellae90 28.07.2011 20:26
lubię omlety
Jaheira11 15.04.2011 23:34
o może wypróbuję
Magdalena80 15.04.2011 23:30
fajne połączenie
gosia561 08.02.2011 21:32
dobre na walentynkowe sniadanie
Jastinka 25.01.2011 19:07
świetny przepis
Sylwia88 16.11.2010 12:18
super
Barbara55 04.11.2010 15:28
omlet jeszcze do tego francuski wart jest spróbowania
Monika168 26.09.2010 19:03
pycha
marta639 17.09.2010 15:19
Polecam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat