Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
4 szt -
mleko
1/3 szklanki -
cukier waniliowy
1 szczypta -
sól
1 szczypta -
masło do smażenia
3 łyżeczki -
biały ser
50 g -
cukier
400 g -
bazylia
1 gałązka -
truskawki świeże
400 g
Przepis i sposób przygotowania Omlet francuski z konfiturą truskawkową i świeżą bazylią z dodatkiem białego sera
Oczyszczone i osuszone truskawki lekko ugnieść z połową cukru, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać resztę cukru i ponownie zagotować. Całość gotować ok. 2 minut, a następnie dodać świeżo posiekaną bazylię.
Jajka dokładnie wymieszać z mlekiem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Na patelni rozpuścić masło, gdy zacznie skwierczeć wlać masę jajeczną, rozlewając ją równomiernie na całej patelni. Gdy powierzchnia omleta się zetnie, a spód będzie ładnie przyrumieniony, należy obrócić omlet na drugą stronę. Po minucie omlet zsunąć na talerz, na połowie umieścić aromatyczną konfiturę truskawkowo-bazyliową, przykryć drugą połową i posypać pokrojonym w kostkę białym serem.
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)