Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
2 szt -
mąka pszenna
2 łyżki -
mleko
2 łyżki -
proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki -
sól
szczypta -
masło
1 łyżka -
konfitura
do polania
Sposób przygotowania
Białka ubiłam na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli.
Żółtka roztrzepałam widelcem.
Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia.
Dodałam mleko.
Wymieszałam na gładką masę.
Stopniowo dodawałam ubitą pianę i bardzo delikatnie łączyłam białka z masą jajeczną.
Na rozgrzane masło wlałam puszystą masę.
Smażyłam omlet przez około 3-5 minut z każdej ze stron.
Gotowe. Prawda, że szybko i łatwo?
Cudownie smakuje z powidłami śliwkowymi własnej roboty, dżemem truskawkowym, cukrem pudrem lub sezonowymi owocami.
Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się