OMLET BISZKOPTOWY

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mleko

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • masło

    1 łyżka
  • konfitura

    do polania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzieliłam żółtka od białek.
Białka ubiłam na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli.
Żółtka roztrzepałam widelcem.
Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia.
Dodałam mleko.
Wymieszałam na gładką masę.
Stopniowo dodawałam ubitą pianę i bardzo delikatnie łączyłam białka z masą jajeczną.
Na rozgrzane masło wlałam puszystą masę.
Smażyłam omlet przez około 3-5 minut z każdej ze stron.
Gotowe. Prawda, że szybko i łatwo?
Cudownie smakuje z powidłami śliwkowymi własnej roboty, dżemem truskawkowym, cukrem pudrem lub sezonowymi owocami.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat