Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

OMLET BISZKOPTOWY

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 2 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
sól szczypta
masło 1 łyżka
konfitura do polania

Przepis i sposób przygotowania na: OMLET BISZKOPTOWY

Oddzieliłam żółtka od białek.
Białka ubiłam na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli.
Żółtka roztrzepałam widelcem.
Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia.
Dodałam mleko.
Wymieszałam na gładką masę.
Stopniowo dodawałam ubitą pianę i bardzo delikatnie łączyłam białka z masą jajeczną.
Na rozgrzane masło wlałam puszystą masę.
Smażyłam omlet przez około 3-5 minut z każdej ze stron.
Gotowe. Prawda, że szybko i łatwo?
Cudownie smakuje z powidłami śliwkowymi własnej roboty, dżemem truskawkowym, cukrem pudrem lub sezonowymi owocami.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak