OMLET BISZKOPTOWY

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mleko

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • masło

    1 łyżka
  • konfitura

    do polania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzieliłam żółtka od białek.
Białka ubiłam na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli.
Żółtka roztrzepałam widelcem.
Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia.
Dodałam mleko.
Wymieszałam na gładką masę.
Stopniowo dodawałam ubitą pianę i bardzo delikatnie łączyłam białka z masą jajeczną.
Na rozgrzane masło wlałam puszystą masę.
Smażyłam omlet przez około 3-5 minut z każdej ze stron.
Gotowe. Prawda, że szybko i łatwo?
Cudownie smakuje z powidłami śliwkowymi własnej roboty, dżemem truskawkowym, cukrem pudrem lub sezonowymi owocami.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat