Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Omlet biszkoptowy

4.6
(22)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Omlet biszkoptowy tym odróżnia się od klasycznego omletu francuskiego, że specjalnie oddziela się białka od żółtek. Z białek ubija się pianę, która sprawia, że omlet staje się wyjątkowo puszysty. 

Składniki:

jajko
2 sztuki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
mąka
2 łyżki
cukier
1 łyżka
masło do smażenia
1 łyżka
dżem
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet biszkoptowy

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, następnie żółtka oraz mąkę. Łączymy mikserem na niskich obrotach. Patelnię nagrzewamy i smarujemy odrobiną masła, przekładamy masę na omlet. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dżemem lub cukrem pudrem. Smacznego. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

As 13.04.2025 09:51
Wyszło bardzo ładnie . Szybko się smarzy
Doradca Smaku 14.04.2025 09:09
Cieszę się, że omlet wyszedł! ❤️
Kuchareczka 30.05.2024 11:27
Wyszły super placuszki❤️❤️❤️ Mniam
Iiiiii 10.10.2012 14:47
pycha
Roksana1 19.09.2012 21:08
mniam:)
qrasnqleq 19.09.2012 14:37
ooo fajny pomysł...dzięki...:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak