Okroszka, chłodnik rosyjski

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 18 proc

    1/3 szklanki
  • woda

    8 szklanek
  • ocet

    3 1/2 łyżki
  • sól

    2 łyżeczki
  • koper świeży

    1/2 pęczka
  • szczypiorek usiekany

    1/2 szklanki
  • szynka wędzona

    200 gram
  • ziemniaki

    3
  • jajka ugotowane na twardo

    3
  • ogórek zielony

    3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszoruj i przełóż do garnka. Ugotuj wraz z 1 łyżka octu. Odcedź, obierz ze skórki i odstaw aby przestygły. Gdy przestygną pokrój w kostkę.
Do miseczki dodaj szczypiorek,posiekany koperek, jajka pokrojone w kostkę, oraz szynkę również pokrojoną w kostkę. Ogórki obierz, pokrój w kosteczkę i dodaj do miseczki. Do miski dodaj również ziemniaki.
W osobnej misce połącz ze sobą wodę,śmietanę,sól,pozostały ocet i wymieszaj. Dodaj do warzyw. Dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 26.06.2017 13:38
smaczne jedzonko
Ania321 26.06.2017 11:49
Wygląda pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat