Ogórki zaprawione w ketchupie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki gruntowe

    5 kg
  • woda

    5 szklanek
  • ocet 10 %

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • sól

    3 łyżki
  • koncentrat

    3 łyżki
  • czosnek

  • koper

  • ketchup pikantny

    10 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ogórki zaprawione w ketchupie foto
Ja robiłam od razu z podwójnej porcji i wyszło mi 9 słoików dość dużych. Nie podałam dokładnych ilości kopru i czosnku bo to zależy od ilości słoików i ich wielkości. Po prostu do każdego słoika wrzuciłam po 2-3 ząbki czosnku i spory kwiat z łodygą kopru. Oczywiście do każdego słoiczka po listku laurowym. Ogórki myję dokładnie i kroję w plastry falowane specjalnym nożem ale można to zrobić zwykłym nożykiem kuchennym.
Krok 2 - Ogórki zaprawione w ketchupie foto
Zalewa: w dużym garnku mieszam wodę, ocet i cukier i zaczynam gotować. Gdy woda zrobi się już solidnie ciepła dodaje po trochę ketchupu i koncentratu i mieszam do rozpuszczenia składników. Można dorzucić do tej zalewy kilka liści laurowych
Krok 3 - Ogórki zaprawione w ketchupie foto
Gdy zalewa mi się zagotuje wlewam ostrożnie do słoików - zakręcam. Ogórki są naprawdę pyszne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 02.10.2012 19:35
a ja oprócz ogóreczków chcę jeszcze taki nożyk
alaaa 01.10.2012 19:46
takich jeszcze nie robiłam
treonina 08.09.2012 21:41
to coś zupełnie nowego! super
Betka 21.08.2012 07:37
rewelacja;)
stokrotka 20.08.2012 07:31
godne wypróbowania
elficzna 19.08.2012 23:28
nie :) ładnie się zaprawiają
tessinka 19.08.2012 22:12
ciekawy pomysł :)
sylwia / sytofala 19.08.2012 20:39
nie pasteryzuje się ???
Dorota76 19.08.2012 16:06
super wyglądają
gosia47-47 19.08.2012 15:57
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat