Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki z czosnkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2 kg
sól 2 łyżki
czosnek 1 główka
olej 4 łyżki
ocet 1/2 szkl
cukier 25 dag
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki z czosnkiem

Zielone ogórki myjemy i kroimy w słupki, ( jeśli robię z małych ogórków to skórkę pozostawiam, ale jeśli z dużych z taką twardszą skórką to wtedy obieram). Przekładamy do miski i zasypujemy solą, następnie mieszamy i pozostawiamy na 6- 8 godzin , aby się zmorzyły. Po tym czasie ogórki odcedzamy z wody którą puściły. W rondelku zagotowujemy ocet z cukrem i papryką, a także olejem. Na koniec dodajemy czosnek obrany i posiekany w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do ogórkowych słupków i pozostawiamy na 10-12 godzin. Ogórki wraz z zalewą przekładamy do umytych słoiczków i pasteryzujemy przez 5 minut. Świetnie nadają się jako dodatek do obiadu, mięs wszelkiego rodzaju, ale także super jako dodatek do kanapek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna20 14.08.2014 12:51
Też takie robię, bardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak