OGÓRKI W ZALEWIE GARAM MASALA Z CHILI I CZOSNKIEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ogórek gruntowy

    5 kg
  • papryczka chili

    5-10 sztuk
  • czosnek ząbki

    5-10 ząbków
  • Cebulka perłowa marynowana Smak

    10-15 sztuk
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1/2 łyżki na każdy słoik

Zalewa

  • woda

    6 szklanki
  • cukier

    3 szklanki
  • ocet 10 %

    2 szklanki
  • sól

    2 łyżki
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


1/ Umyte ogórki układać ciasno w słoikach. Na każdy słoik dodać po ząbku czosnku przeciętego na pół, 1-2 ćwiarteczki małych cebulek, szczyptę pieprzu, pół łyżeczki gorczycy i pół papryczki chili (u mnie papryczki były wąskie więc przekroiłam je tylko na pół ale mogą myć i ćwiartki i plasterki).

2/ Składniki na zalewę zagotować i gorącą zalać napełnione słoiki. Porządnie zakręcić. Pasteryzować od 7 do 15 min od zagotowania się wody w garnku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magdalena Rysińska 24.03.2015 06:56
Widzę, że u Pani sezon ogórkowy pełną parą :)
Renataj 23.03.2015 22:38
Interesujący przepis.
barbara11561 23.03.2015 22:13
Pyszne ogóreczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat