Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ogórki konserwowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki świeże 2 kg
ocet 10 % 1,5 szkl
woda 8 szkl
sól 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 6 szt
nasiona gorczycy Prymat 6 łyżek
chrzan 1 korzeń
koperek 1 pęczek
ziele angielskie 6 łyżek
czosnek 6 ząbków

Przepis i sposób przygotowania na: ogórki konserwowe

Ogórki myjemy. Do wyparzonych słoików układamy na dno plaster korzenia chrzanu. Po łyżce gorczycy, liść laurowy, ziela angielskiego oraz baldachim kopru i po ząbku czosnku. Ogórki układamy ciasno w słoikach. Przygotowujemy zalewę: wodę gotujemy z solą, octem i cukrem. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie zalewamy ogórki. Pasteryzujemy około 3 minuty od zagotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 22.07.2016 13:31
Warto mieć taki zapas :)
benka 19.07.2016 19:51
A ile cukru do zalewy?
Wacław 19.07.2016 10:18
pyszne zapasy domowe :-)
gosia56 19.07.2016 07:48
takie ogórki to moje ulubione
smerfetka79 19.07.2016 00:09
już widzę zę w opisie masz, tylko w składnikach zginął:)
smerfetka79 19.07.2016 00:07
hmm. a nie dodajesz cukru do zalewy?
smerfetka79 19.07.2016 00:00
u mnie też już są

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak