Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone w słoikach
- dokładnie umyłem ogórki
- moczyłem w bardzo zimnej wodzie 30 minut ( poprawia jędrność ogórków )
Dodatki : ( aby wzbogacić smak i aromat kiszonych ogórków , przyprawy muszą być świeże
bez jakichkolwiek oznak chorób, w przeciwnym razie mogą powodować psucie
ogórków )
- czosnek pokrojony
- koper z kwiatostanem
- liście dębu, czarnej porzeczki, winogrona
- mięta
- liść laurowy
- ziele angielskie
- gorczyca
- korzeń imbiru
Zalewa : najlepsza woda źródlana lub przegotowana odstana kranówka ( prosto z kranu zawiera za dużo chloru ). Na każdy litr wody dodałem łyżkę niejodowanej soli kamiennej i
1 łyżeczkę cukru.
Ogórki ułożyłem ciasno we wcześniej przygotowanych słoikach, tzn. wyparzonych i osuszonych. Na dnie każdego z nich ułożyłem koper, pokrojony korzeń chrzanu, ząbki czosnku, listek laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego, potem ogórki. Zalałem tak aby ogórki były pokryte zalewą.
Zakręciłem i odstawiłem w ciemne i ciepłe miejsce ( ok. 20 stopni C ). Po kilu dniach przeniosłem w chłodne miejsce ( u mnie piwnica ), to spowalnia proces fermentacji.