Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki chińskie

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 3 kg
sól 6 łyżek
chili 1 łyżka
czosnek 3 główki
ocet 10 % 2,5 szkl
olej 12 łyżek
cukier 3 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki chińskie

Kroki postępowania

1
Ogórki myjemy i kroimy w grubsze plastry ok 1 cm. Wrzucamy je do dużego garnka lub miski, dodajemy 6 łyżek soli.
Dokładnie mieszamy i zostawiamy na ok 6 godz.
Krok 1 - Ogórki chińskie foto
2
Po tym czasie odcedzamy ogórki ( puszcza dużo wody).

Do ogórków dodajemy 3 główki czosnku przeciśniętego przez praskę i łyżkę chili.
Krok 2 - Ogórki chińskie foto
3
Zalewa:

Wszystkie składniki na zalewę gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki. ( Nie martwimy się, że mamy mało zalewy po 12 godz będzie jej dużo więcej, bo ogórki jeszcze puszczą swoje soki ).
Krok 3 - Ogórki chińskie foto
4
Ogórki w zalewie zostawiamy na 12 godzin.
Krok 4 - Ogórki chińskie foto
5
Po tym czasie napełniamy ogórkami słoiki. Mocno dociskamy ogórki, żeby było im “ciasno” zalewamy zalewa i zakręcamy. Ogóreczki gotowe.
Krok 5 - Ogórki chińskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka131919 11.02.2014 22:00
robię podobne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak