Ogniste zielone curry z dorszem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    0,5 kg
  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • pasta curry zielona

    50 g
  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • brokuły

    ok. 30 dkg
  • mielona trawa cytrynowa

  • sos rybny

  • sos chili

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ogniste zielone curry z dorszem foto
Dorsza pokroić w średnią kostkę, posypać trawą cytrynową, polać 3-4 łyżkami sosu rybnego i 1 łyżka sosu chili. Wymieszać. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Krok 2 - Ogniste zielone curry z dorszem foto
Cebulę pokroić w półkrążki, czosnek rozgnieść i posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić, dodać pastę curry. Podsmażyć.
Krok 3 - Ogniste zielone curry z dorszem foto
Do cebuli wlać mleczko kokosowe, rozmieszać i zagotować.
Krok 4 - Ogniste zielone curry z dorszem foto
Do gotującego się curry wrzucić brokuły (u mnie mrożone) i gotować pod przykryciem 5 minut.
Krok 5 - Ogniste zielone curry z dorszem foto
Kiedy brokuły zmiękną dodać dorsza, delikatnie wymieszać, przykryć i gotować 10 minut. Dosolić do smaku. Podawać z ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 14.02.2016 18:00
Curry robię tylko z kurczakiem z dorszem musi smakować wyśmienicie
halina17 14.02.2016 16:03
Dobre danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat