Przepis i sposób przygotowania na: Mule po azjatycku w sosie curry, DS XX odc. 37
Mule, czyli inaczej małże, omułki czy muszle, to produkt rzadko spotykany w polskich domach. Jednak jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, to koniecznie przygotujcie te owoce morza zgodnie z przepisem z tego odcinka Doradcy Smaku!
Jak przygotować mule?
Ryż jaśminowy wsypujemy na sitko i przelewamy wodą. Wypłukany ryż wrzucamy do naczynia żaroodpornego, przyprawiamy solą i dodajemy trawę cytrynową (najpierw łodygę trawy cytrynowej uderzamy tępą stroną noża aby uwolniła aromat). Dodajemy liście limonki kaffir i chili pieprz cayenne. Całość zalewamy wodą w proporcji 1:1,5 (szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody). Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika na funkcję termoobieg, temperatura 165 stopni, czas: 30 minut.
Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę curry i mieszamy za pomocą rózgi aż pasta się rozpuści. Wsypujemy cukier brązowy, wlewamy sos rybny i doprawiamy imbirem. Łodygi trawy cytrynowej miażdżymy nożem, odkrawamy końcówki i dodajemy do garnka. Podgrzewamy do zagotowania. Przyprawiamy kurkumą. Szalotki kroimy w kostkę, dodajemy do sosu i dorzucamy liście limonki kaffir.
Mule wrzucamy do sosu i garnek przykrywamy przykrywką. Zwiększamy moc i podgrzewamy do momentu kiedy się mule otworzą. Dorzucamy liście kolendry, liście tajskiej bazylii i mieszamy.
Wyciągamy ryż z piekarnika i polewamy go olejem sezamowym. Porcję ryżu wykładamy do miseczki, a na głęboki talerz nakładamy mule i polewamy sosem.