Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogniste udka zapiekane w sosie pomidorowo -paprykowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 8
sos tabasco 2 krople
ocet balsamiczny 1 łyżka
oliwa 4 łyżki
sól
Pieprz biały mielony Prymat pół łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat łyżeczka
czosnek 2 ząbki
sos
passata pomidorowa 500 ml
szalotki 3
oliwa 2 łyżki
sól
cukier 1 łyżka
bazylia 5 listków
papryka czerwona 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogniste udka zapiekane w sosie pomidorowo -paprykowym

Udka z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Oliwę wlewamy do miseczki. Wsypujemy słodką paprykę, sól, pieprz i drobniutko posiekany czosnek. Wkraplamy sos tabasco i wlewamy ocet balsamiczny. Dokładnie ucieramy aż składniki się połączą i tak przygotowaną marynata nacieramy mięso. Przykrywamy miske z mięsem folia i wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny.

Przygotowujemy sos. W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę i wsypujemy posiekane w piórka szalotki i chwile podsmażamy aż zmiękną. Dodajemy pokrojoną w wąskie paski paprykę, dolewamy łyżkę oliwy i razem smażymy na średnim ogniu około 2-3 minut. Wlewamy passatę i zagotowujemy. Gasimy ogień i wsypujemy posiekane listki bazylii i przyprawy:cukier i sól do smaku.

Na rozgrzanej patelni podgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Układamy udka i mocno obsmażamy z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem (najlepiej gorącym).

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 15.11.2013 17:07
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak