Przepis i sposób przygotowania na: Ogniste udka zapiekane w sosie pomidorowo -paprykowym
Oliwę wlewamy do miseczki. Wsypujemy słodką paprykę, sól, pieprz i drobniutko posiekany czosnek. Wkraplamy sos tabasco i wlewamy ocet balsamiczny. Dokładnie ucieramy aż składniki się połączą i tak przygotowaną marynata nacieramy mięso. Przykrywamy miske z mięsem folia i wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny.
Przygotowujemy sos. W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę i wsypujemy posiekane w piórka szalotki i chwile podsmażamy aż zmiękną. Dodajemy pokrojoną w wąskie paski paprykę, dolewamy łyżkę oliwy i razem smażymy na średnim ogniu około 2-3 minut. Wlewamy passatę i zagotowujemy. Gasimy ogień i wsypujemy posiekane listki bazylii i przyprawy:cukier i sól do smaku.
Na rozgrzanej patelni podgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Układamy udka i mocno obsmażamy z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem (najlepiej gorącym).
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 50 minut.