Odwrócony placek ananasowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    do wysmarowania formy
  • cukier

    2 łyżki
  • ananas z puszki

    6 plastrów
  • sok ananasowy z puszki

    3 łyżki
  • śliwki suszone

    około 11 sztuk
  • mąka

    100 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło

    100 g
  • cukier

    100 g
  • jajka

    2 sztuki
  • soda oczyszczona

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wysmaruj tortownicę masłem (23 cm średnicy).
Oprósz cukrem dno foremki i ułóż plastry ananasa.
Włóż po śliwce na środek każdego plastra i dołóż kilka w przestrzeniach przy ściance foremki.
Zmiksuj w malakserze mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, masło, cukier i jajka, aż masa będzie jednolita. Dolej sok ananasowy i wymieszaj, żeby rozrzedzić ciasto.
Ostrożnie zalej ciastem plastry ananasa - ledwo je przykryje, więc delikatnie wyrównaj powierzchnię.
Piecz placek 30 minut, następnie obwiedź brzegi łopatką, żeby odeszły od foremki, przykryj talerzem i jednym ruchem - ciach! - szybko odwróć do góry dnem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aneta41 27.08.2012 17:27
pomysłowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat