Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odwrócony placek ananasowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło do wysmarowania formy
cukier 2 łyżki
ananas z puszki 6 plastrów
sok ananasowy z puszki 3 łyżki
śliwki suszone około 11 sztuk
mąka 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 100 g
cukier 100 g
jajko 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Odwrócony placek ananasowy

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wysmaruj tortownicę masłem (23 cm średnicy).
Oprósz cukrem dno foremki i ułóż plastry ananasa.
Włóż po śliwce na środek każdego plastra i dołóż kilka w przestrzeniach przy ściance foremki.
Zmiksuj w malakserze mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, masło, cukier i jajka, aż masa będzie jednolita. Dolej sok ananasowy i wymieszaj, żeby rozrzedzić ciasto.
Ostrożnie zalej ciastem plastry ananasa - ledwo je przykryje, więc delikatnie wyrównaj powierzchnię.
Piecz placek 30 minut, następnie obwiedź brzegi łopatką, żeby odeszły od foremki, przykryj talerzem i jednym ruchem - ciach! - szybko odwróć do góry dnem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 27.08.2012 17:27
pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak