Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
rabarbar
-
rabarbar
320 g -
cukier
110 g -
masło
40 g
ciasto
-
cukier kryształ
120 g -
olej
80 ml -
imbir starty
1 łyżeczka -
maślanka
210 ml -
mąka pszenna
210 g -
jajko
2 sztuki -
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Odwrócone ciasto rabarbarowe
Rabarbar pokrój w kostkę. Podsmażaj na patelni razem z cukrem i masłem. Odstaw.
Wymieszaj cukier z olejem. Dodawaj stopniowo jajka, maślankę i imbir.
Gdy całość utworzy jednolitą masę dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
Przełóż rabarbar do 20-cm foremki, a na nim rozlej ciasto.
Piecz przez 35 minut w 180 stopniach.
Komentarze (6)