Przepis i sposób przygotowania na: Odtłuszczony sernik z ananasem
Odsączone kawałki ananasa z puszki łączymy z serem -ja używam gotowy twaróg na sernik - oraz masą jajeczno-budyniową. Ponownie dokładnie mieszamy do momentu aż nie znikną jakiekolwiek grudki sera.
Do oddzielonych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywna pianę.
Bardzo delikatnie mieszamy masę twarogowa z pianą z białek i cała masę przekładamy do wybranej, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy około godziny - wierzch naszego sernika powinien być przypieczony na śliczny brązowo-złoty kolor.
Sernik studzimy bardzo powoli aby nie opadł. Jeśli mimo wszystko ciasto opadnie - nie martw się - smak się od tego nie zmienia :)
Przed krojeniem ciasto musi dokładnie wystygnąć, inaczej ryzykujemy że niezastygnięta masa może się rozpaść.
Smacznego!