Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odtłuszczone ciasto marchewkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 4 sztuki
mąka pszenna 250 gram
cukier 100 gram
słodzik do smaku
jogurt bałkański 200 gram
rodzynki 100 gram
otręby owsiane 1 szklanka
orzechy 1 garść
miód 2 łyżki
proszek do pieczeni 1 łyżeczka
aromat cytrynowy do smaku
aromat pomarańczowy do smaku
aromat śmietankowy do smaku
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Odtłuszczone ciasto marchewkowe

Kroki postępowania

1
Marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach i mieszamy z jogurtem, cukrem lub słodzikiem, zapachami i miodem. Dodajemy do masy rodzynki i posiekane lub zmielone orzechy oraz otręby. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Odtłuszczone ciasto marchewkowe foto
2
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawa piernikową. Wedle upodobań możemy połączyć składniki przyprawy - np. imbir i goździki - w ulubionych proporcjach lub użyć gotowej mieszanki.
Krok 2 - Odtłuszczone ciasto marchewkowe foto
3
Masę marchwiową mieszamy z mąką do momentu uzyskania w miarę gładkiej masy i wkładamy do formy - wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Krok 3 - Odtłuszczone ciasto marchewkowe foto
4
Nasze cisto musi się piec minimum godzinę - aż uzyskamy piękny, brązowo złoty kolor skórki. Jeśli ciasto jest nadal mokre w środku po tym czasie - zostawmy je jeszcze na parę minut, uważając aby go nie spalić.
Krok 4 - Odtłuszczone ciasto marchewkowe foto
5
Ciasto studzimy i odkładamy na 1 dzień - najlepiej zawinięte lub przykryte aby nie wyschło. Dopiero następnego dnia ciasto będzie smakowało jak trzeba :) Składniki przegryza się a słodycz marchwi połączy się z aromatem przypraw i bakalii. Nasze ciasto nie będzie wyrośnięte i puszyste, ale tak właśnie ma być!

Smacznego!
Krok 5 - Odtłuszczone ciasto marchewkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 22.04.2013 19:15
pyszne ciasto
Monika-twin 22.04.2013 16:24
bajka,ja wczoraj zrobiłam ciasto marchewkowe, na maślance

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak