odrywaniec z morelową konfiturą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • konfitura

  • wiórki kokosowe

  • masło

ciasto

  • mąka

  • drożdże

  • żółtko jajek

  • mleko

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - odrywaniec z morelową konfiturą foto
ciasto:
3 żółtka ubijam na puch z 1/3 szkl.cukru pudru
;do misy miksera wsypuję 3 szkl.przesianej mąki dodaję suche drożdże -1 opakowanie ,
mleko 1 szklankę podgrzew, dolewam do ciasta i wyrabiam na niskich obrotach do momentu połączenia się składników, następnie podwyższam o jeden stopień prędkość i 10 minut wyrabiam, ciasto ma być gładkie i lśniące.
ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę
Krok 2 - odrywaniec z morelową konfiturą foto
wycinam szklanką krążki
Krok 3 - odrywaniec z morelową konfiturą foto
po 1 łyżeczce konfitury na krążek,
zlepiam formując kulki(wielkości piłki tenisowej)
Krok 4 - odrywaniec z morelową konfiturą foto
dno okrągłej formy wykładam papierem do pieczenia zaś boki smaruję masłem ,układam raz przy razie bułeczki ( lużno bułeczki urosną ) smaruję masłem i posypuję wiórkami kokosowymi.
15 minut rosną ,póżniej do piekarnika na 45-50 minut (180 stopni C )
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 06.06.2014 09:40
super bułeczki
teresa18 05.06.2014 20:20
Oderwalabym sobie kawaleczek
iziona 05.06.2014 18:10
Bułeczki jak malowane
kasienka23 05.06.2014 18:05
smaczne bułeczki!
Jadwiga/Jaga85 05.06.2014 14:37
Uwielbiam takie bułeczki!!!
matesko 05.06.2014 13:03
fajny przepis
2milutka 05.06.2014 12:56
aż chce się sięgnąć:)
adelajda 05.06.2014 12:33
Pyszne bułeczki :)))
Granita 05.06.2014 11:38
słodko pachnie z daleka
Alex_M 05.06.2014 11:29
świetne bułeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat