Przepis i sposób przygotowania na: Oczy carycy wersja z alkoholem i bitą śmietaną.
Kroki postępowania
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę ,dodać mąkę z proszkiem i kakao ,wymieszać i ,wlać olej i dokładnie wymieszać. Otrzymane ciemne ciasto wylać na białe. Widelcem przemieszać głęboko ciasta tworząc „esy-floresy”.
Sporządzić kawę ,dodać cukier i alkohol ,mamy poncz.
Śmietanę ubić z cukrem i Śmietan-Fix.
1/3 ponczu nasączyć ciasto.
Połowę ubitej śmietany wyłożyć na ciasto.
Biszkopty maczać w ponczu i ułożyć na śmietanie.
Tężejącą galaretką zalać biszkopty. Odstawić do całkowitego stężenia.
Pozostałą śmietanę wyłożyć na galaretkę i posypać uprażonymi migdałami.