Obwarzanki

Obwarzanki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szklanki
  • roztopione masło

    2 szklanki
  • jaja

    18
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Obwarzanki

Masło, dolawszy 2 szklanki zimnej wody, zagotować. Wsypać do tego mąkę, wymieszać starannie i odstawić do ochłodzenia. Później wbić 18 jaj. Wyrobić dobrze i odstawić w zimne miejsce aby stężało. Robić obwarzanki, obtaczać je w cukrze z mielonymi orzechami, a następnie piec w piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Tahitha 15.01.2012 12:02
i od razu przypomniały mi sie obwarzanki mojej mamy :)
bercik1 29.11.2011 23:14
Wyglądają bardzo apetycznie
Barbara55 02.04.2011 14:24
jakie rumiane
kielcok1 05.03.2011 16:35
fajne
Krzysztof42 11.06.2010 15:48
obwarzanków dawno nie jadłem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat