Przepis i sposób przygotowania na: Obiad
Kroki postępowania
1,2 kg ziemniaki ugotowane,
4 sztuki udko z kurczaka ugotowane,
3 sztuki marchew ugotowana,
sztuka jedna jajko,
do smaku Sól,
do smaku pieprz,
3 łyżki mąka pszenna,
2 łyżki mąka ziemniaczana
Ugotowane ziemniaki przekręcamy przez maszynkę.Dodajemy ugotowane, oddzielone mięso z kurczaka od kości ugotowaną marchewkę. Zarówno marchewkę jak i mięso z kurczaka przekręcamy przez maszynkę.Dodajemy mąki, jajko i przyprawy, mieszamy. Formujemy kotlety. Obtaczamy na koniec w bułće tartej. Smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni z olejem.
80 dag pieczarki,
do pieczarek sok z cytryny,
do smaku Sól,
do smaku pieprz,
3 łyżki śmietana,
2 łyżki mąka,
4 łyżki woda,
2 zabki czosnek,
do pieczarek olej
pieczarki obieramy, i kroimy w paski (jak kto woli, niektórzy też płuczą pieczarki ja nie robiłam tak), następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczarki podduszamy na oleju. Wyciskamy obrany czosnek. do podduszonych pieczarek, osolonych dodajemy wymieszaną śmietanę z mąką i wodą, wlewamy powoli ciągle mieszając.wszystko doprawiamy do smaku przyprawami, wedle uznania.