Orzechy przebrać, cienko pokroić, miód rozgrzać. Przygotować wrzącą wode. Z cukru i wody ugotować syrop. Dodać miód i gotować razem do gęstości. ubić pianę. Cienkim strumieniem lać wrzący syrop do piany, szybko ubijać. Ustawić z naczyniem nad parą, ubijać, aż masa trochę zgęstnieje, tzn nie leje się, lecz spada z łyzki. Zdjąć z pary, chwilę ubijać. Dodać do piany orzechy i wanilię, lekko wymieszać. Ułożyć wafle na blaciei wyłożyć na nie masę o grubości 2 cm, wyrównać z wierzchu, posypać orzechami na wierzchu. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 10-15 min. Piana musi wolno rosnąć i wolno rumienić na jasno kremowy kolor. Jeżeli piekarnik za gorący, szybko sie zrumieni i opadnie. nugat wyjac, gdy ostygnie. Kroić bardzo ostrym nożem, który za każdym razem należy wycierać o zwilżoną czystą ściereczkę.
Zamiast orzechow mozna dodać pokrojone w cienkie paski migdały.