Przepis i sposób przygotowania na: Noworoczna zapiekanka
Makaron gotujemy al dente w wodzie z kostką drobiową i oliwą. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Kiełbasę kroimy z drobną ostkę, mięso kurczaka siekamy, jajka kroimy w plastry, pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki, następnie każdą cząstkę kroimy na 3 części, oscypka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Naczynie żaroodporne (o poj. 3 l) smarujemy dokładnie oliwą. Układamy warstwami: 1/3 makaronu, kiełbasę, 1/2 pomarańczy, 1 jajko, 1/3 sosu, ¼ oscypka, następnie 1/3 makaronu, mięso z kurczaka, ½ pomarańczy, jajko, 1/3 sosu i ¼ oscypka. Na wierzchu układamy pozostały makaron, polewamy go resztą sosu i posypujemy startym oscypkiem.
Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut.