Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nototenie w chrupiącej panierce na ostro

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryba 3 tuszki , nototenia
marynata
sos chili 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
Panierka:
jajko 1 sztuka
mleko 4 łyżki
mąka kukurydziana 1/2 szklanki
mąka 1/2 szklanki
olej do smażenia

Porada

Nototenia posiada mały szkielet który po otworzeniu ryby łatwo odchodzi od mięsa , inne małe ości także się zdarzają lecz sporadycznie

Przepis i sposób przygotowania na: Nototenie w chrupiącej panierce na ostro

1.Nototenie dokładnie umyć, osuszyć.
2. Składniki na marynatę połączyć razem , nasmarować nią dokładnie każdą tuszkę ryby. Odstawić na 3-4h. do lodówki.
3.Jajko roztrzepać z mlekiem. Każdą rybę obtaczać w mące , jajku oraz dokładnie w kaszy kukurydzianej.
4. Na patelni rozgrzać olej , w takiej ilości by zakrywał do połowy tuszki. Smażyć Nototenię na rumiano z każdej strony.
5.Podawać z ulubionymi dodatkami np. frytkami czy pieczonymi ziemniakami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak