Nitki z makiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    20-30 dag
  • makaron nitki

    1 opakowanie
  • cukier

    1/2 szkl
  • rodzynki

    do smaku
  • olejek migdałowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy około 5-10 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Zimny, sparzony mak przekręcamy przez maszynkę jeden raz, a drugi raz razem z cukrem. Następnie do maku dodajemy rodzynki wedle uznania i olejek- mieszamy dobrze. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Ugotowan i odcedzony makaron łaczymy z makie. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina47 18.04.2013 21:34
ja uwielbiam to danie
kamyk 01.01.2013 22:21
ja nie przepadam ale w Wigilię obowiązkowo jem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat