Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niemieckie ciasto czekoladowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło temp pok 135 g
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 1,5 szklanki
sól 1/4 łyżeczki
czekolada mleczna 3 sztuki
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
maślanka 3/4 szklanki
woda 1/3 szklanki
mleko skondensowane 1 puszka
masło 1/4 szklanki
wiórki kokosowe 23/4 szklanki
orzechy włoskie 1 posiekane
Soda oczyszczona Prymat 3/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Niemieckie ciasto czekoladowe

Jajka i masło powinny mieć temp. pokojową. Przygotować dwie okrągłe formy na ciasto. Wysmarować 2 formy tłuszczem i podsypać mąką.
Wymieszać mąkę, sodę i sól. Czekoladę należy rozpuścić w rondelku z dodaną wodą na małym ogniu ciągle mieszając aby się nie przypaliła. W dużej misce miksować miękkie masło stopniowo dodając cukier, aż do dobrego połączenia produktów. Cały czas miksując dodawać po 1 sztuce żółtka. Do miski dodawać po trochu ostudzoną czekoladę ciągle miksując. Dodać wanilię. Do całości dodawać mieszaninę mąki na przemian z maślanką cały czas miksując (aby dodać maślankę mąka musi być dobrze połączona z resztą produktów).
W dużej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać ubite białko do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do dwóch form i piec w nagrzanym piekarniku do 175-180 stopni przez 25-35 minut lub do czasu kiedy wykałaczka wchodząca w ciasto będzie czysta. Gotowe ciasto delikatnie wyłożyć z form i studzić na drucianej podstawce.
Mleko skondensowane, masło włożyć do rondelka. Gotować na średnim ogniu ciągle mieszając (uwaga może się przypalić), aż do zgęstnienia mikstury około 6-8 min. Rondelek zdjąć z ognia i wymieszać z wiórkami, orzechami i ostudzić. Na jedną warstwę ciasta wyłożyć połowę kokosowej mikstury, przykryć drugą warstwą ciasta i wyłożyć drugą połowę kremu. Ciasto przykryć i przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 20.04.2013 20:06
na pewno jest pyszne
Joanna23 18.04.2013 12:55
pyszne ciasto
Malgorzata549 12.03.2013 13:48
Mam nadzieje że smakuje równie światnie jak wygląda :)
wiola333 01.03.2013 17:20
bardzo smacznie wygląda
barbara11561 15.01.2013 14:44
pyszne ciacho:)
AURELKA 14.12.2012 17:04
pychota
Beatris 09.09.2012 22:15
Wspaniałe ciasto.
rjustysia 29.08.2012 10:03
Jakie bogate! Wygląda super :)
caralajna 29.08.2012 08:28
wygląda przesmacznie, mniam
adelajda 27.08.2012 20:06
smakowicie wygląda !
jolanta19 26.08.2012 19:44
mniam
Rafał10 25.08.2012 19:29
super !
1j1o1l1a1 25.08.2012 19:24
apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak