Przepis i sposób przygotowania na: Niedźwiedzie frykadelki drożdżowe
Farsz:
Pokroić drobno pieczarki. Na dużą patelnię dać olej, pieczarki i przesmażyć, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażyć. Dodać czosnek niedźwiedzi i przyprawić. Zestawić z palnika, dodać starty, na dużych oczkach tarki, ser. Wymieszać.
Bułki:
Zrobić zaczyn: drożdże,1 łyżeczka mąki, 2 łyżeczki letniego mleka i pół łyżeczki cukru. Pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do garnka, dodać mleko, sól, cukier na koniec dodać zaczyn, zioła prowansalskie. Połączyć ze sobą i zagnieść jednolite ciasto. Pozostawić na około 2 godz. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Poczekać aż podwoi objętość.
Ciasto przełożyć na stolnicę. Odrywać po dużej łyżce,delikatnie rozwałkować, nałożyć farsz i uformować podłużną bułkę. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 minut w temp. 180 minut.