Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt
-
jajko
10 szt -
mąka pszenna
7 łyeki typ 500 -
mąka ziemniaczana
3 łyżki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
cukier waniliowy
1 op
Masa
-
mleko
750 ml -
mąka pszenna
4 łyżki -
masło lub margaryna
250 g -
cukier
4 łyżki
Polewa
-
masło
125 g -
cukier
1/2 szk -
kakao
2 łyżki czubate -
śmietana 18 proc
2 łyżki słodkiej
Dodatkowo
-
konfitura żurawinowa
2/3 szk -
dżem porzeczkowy
2/3 szk czarnej porzeczki -
wiórki kokosowe
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Niedzielne ciacho Zewy
Potem dodawać po jednym żółtku.
Do puszystej masy porcjami dodawać po łyżce mąk przesianych przez sitko.
Delikatnie mieszać.
Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę.
Biszkopt piec 45 minut w 160 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy, odlepić papier i przeciąć go na dwa blaty.
Papier z powrotem umieścić w blaszce, ułatwi to wyjęcie ciasta z formy.
2 szk mleka zagotować.
W trzeciej szklance mleka wymieszać mąkę i cukier.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę mąki i mieszać energicznie aby nie było grudek.
Gotować do zgęstnienia a potem budyń zakryć folią spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu.
Budyń wystudzić.
Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puch a potem dodawać porcjami budyń i utrzeć na gładką masę.
W rondelku umieścić składniki polewy i podgrzewając na maleńkim gazie rozpuścić.
Mieszać do rozpuszczenia się cukru.
Dżem i konfiturę wymieszać.
Pierwszy blat ciasta umieścić w foremce, nasączyć i wyłożyć mieszankę dżemu i konfitury.
Drugi blat też nasączyć od strony przecięcia biszkoptu.
Potem wyłożyć masę i przykryć nasączonym biszkoptem.
Gotowe ciasto polać schłodzoną polewą i posypać wiórkami.
Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki a wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem.
( ciasto takie nie prosto z lodówki jest smaczniejsze )
do nasączenia biszkoptu należy użyć wody z sokiem z cytryny![]()
Komentarze (0)