Niedzielne ciacho Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    10 szt
  • mąka pszenna

    7 łyeki typ 500
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1 op

Masa

  • mleko

    750 ml
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • masło lub margaryna

    250 g
  • cukier

    4 łyżki

Polewa

  • masło

    125 g
  • cukier

    1/2 szk
  • kakao

    2 łyżki czubate
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki słodkiej

Dodatkowo

  • konfitura żurawinowa

    2/3 szk
  • dżem porzeczkowy

    2/3 szk czarnej porzeczki
  • wiórki kokosowe

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić z obydwoma cukrami na sztywną pianę.
Potem dodawać po jednym żółtku.
Do puszystej masy porcjami dodawać po łyżce mąk przesianych przez sitko.
Delikatnie mieszać.
Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę.
Biszkopt piec 45 minut w 160 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy, odlepić papier i przeciąć go na dwa blaty.
Papier z powrotem umieścić w blaszce, ułatwi to wyjęcie ciasta z formy.

2 szk mleka zagotować.
W trzeciej szklance mleka wymieszać mąkę i cukier.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę mąki i mieszać energicznie aby nie było grudek.
Gotować do zgęstnienia a potem budyń zakryć folią spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu.
Budyń wystudzić.
Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puch a potem dodawać porcjami budyń i utrzeć na gładką masę.

W rondelku umieścić składniki polewy i podgrzewając na maleńkim gazie rozpuścić.
Mieszać do rozpuszczenia się cukru.

Dżem i konfiturę wymieszać.

Pierwszy blat ciasta umieścić w foremce, nasączyć i wyłożyć mieszankę dżemu i konfitury.
Drugi blat też nasączyć od strony przecięcia biszkoptu.
Potem wyłożyć masę i przykryć nasączonym biszkoptem.
Gotowe ciasto polać schłodzoną polewą i posypać wiórkami.
Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki a wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem.
( ciasto takie nie prosto z lodówki jest smaczniejsze )
ZEWA
do nasączenia biszkoptu należy użyć wody z sokiem z cytryny

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat