Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niedzielne ciacho Zewy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 10 szt
mąka pszenna 7 łyeki typ 500
mąka ziemniaczana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 op

Masa

mleko 750 ml
mąka pszenna 4 łyżki
masło lub margaryna 250 g
cukier 4 łyżki

Polewa

masło 125 g
cukier 1/2 szk
kakao 2 łyżki czubate
śmietana 18 proc 2 łyżki słodkiej

Dodatkowo

konfitura żurawinowa 2/3 szk
dżem porzeczkowy 2/3 szk czarnej porzeczki
wiórki kokosowe 3 łyżki

Porada

do nasączenia biszkoptu należy użyć wody z sokiem z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Niedzielne ciacho Zewy

Białka ubić z obydwoma cukrami na sztywną pianę.
Potem dodawać po jednym żółtku.
Do puszystej masy porcjami dodawać po łyżce mąk przesianych przez sitko.
Delikatnie mieszać.
Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę.
Biszkopt piec 45 minut w 160 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy, odlepić papier i przeciąć go na dwa blaty.
Papier z powrotem umieścić w blaszce, ułatwi to wyjęcie ciasta z formy.

2 szk mleka zagotować.
W trzeciej szklance mleka wymieszać mąkę i cukier.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę mąki i mieszać energicznie aby nie było grudek.
Gotować do zgęstnienia a potem budyń zakryć folią spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu.
Budyń wystudzić.
Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puch a potem dodawać porcjami budyń i utrzeć na gładką masę.

W rondelku umieścić składniki polewy i podgrzewając na maleńkim gazie rozpuścić.
Mieszać do rozpuszczenia się cukru.

Dżem i konfiturę wymieszać.

Pierwszy blat ciasta umieścić w foremce, nasączyć i wyłożyć mieszankę dżemu i konfitury.
Drugi blat też nasączyć od strony przecięcia biszkoptu.
Potem wyłożyć masę i przykryć nasączonym biszkoptem.
Gotowe ciasto polać schłodzoną polewą i posypać wiórkami.
Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki a wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem.
( ciasto takie nie prosto z lodówki jest smaczniejsze )

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak