Nie tylko słone paluszki

Nie tylko słone paluszki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    90 dag
  • żółtko jajek

    2 szt
  • śmietana kremówka

    5 łyżek
  • sezam

    3 łyżki
  • kminek

    2 łyżki
  • sól

    2 łyżki
  • żółty ser

    10 dag
  • masło

    3 łyżki
  • papryka

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozmróź. Na jednym płacie ułóż połowę wiórków zmrożonego masła, przykryj drugim płatem, cienko rozwałkuj. Ułóż resztę wiórków masła, przykryj trzecim ciastem, cienko rozwałkuj. Pokrój w paseczki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż paski ciasta (część możesz skręcić). Żółtka roztrzep z kremówką, posmaruj paluszki. Posyp kminkiem, grubą solą, sezamem, papryką oraz startym serem. Piecz ok 20 min wtem 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 27.07.2012 10:49
smaczne
marzencia2007 15.04.2011 12:25
no no :) super przepis!
Grazyna0211 30.03.2011 11:40
fajna przekąska

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat