Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

neapolitański placek wielkanocny

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja
3 sztuki
mąka
50 dag
cukier
20 dag
esencja waniliowa
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
mleko
200 ml
ricotta
50 dag
cukier puder
30 dag
jaja
3 sztuki
żółtko jajek
3 sztuki
cukier waniliowy
1 opakowanie
Sklep Prymat
esencja pomarańczy
pszenica
gotowana dag
masło
20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: neapolitański placek wielkanocny

Z jajek, mąki, cukru, masła lub smalcu, esencji waniliowej i szczypty soli zagniatamy kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na 1 godz. Odcedzoną pszenicę gotujemy w mleku na małym ogniu i studzimy.

Ricottę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jajka i żółtka, cukier waniliowy, owoce kandyzowane, esencję z kwiatów pomarańczy i pszenicę. Formę do tarty wylepiamy 2/3 kruchego ciasta, nakłuwamy widelcem i pieczemy 8 min w temp. 170°C.

Na ostudzone ciasto wylewamy masę serową, a z pozostałego rozwałkowanego kruchego ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na cieście. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia na minimum 5 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak