NAPOLEONKI

NAPOLEONKI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    2 szkl
  • śmietana

    1/2 szkl
  • margaryna

    1 kostka
  • Krem:

  • mleko

    1 l
  • mąka

    1 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier waniliowy

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania NAPOLEONKI

Mąkę z margaryną posiekać nożem, wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie tylko w jedna stronę, składać i znowu wałkować w tym samym kierunku. Przed złożeniem posypywać ciasto mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec 2 jednakowe prostokątne placki Piec w 180 stopniach.
KREM:
Pół litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmiksować żółtka, wsypać mąkę i cukier waniliowy wymieszać i przetrzeć przez sito. Wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszając zagotować. Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć. Po całkowitym wystygnięć posypać cukrem pudrem i pociąć na kwadraty

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

elficzna 26.08.2012 20:29
smakowite :)
eliza135 19.08.2012 19:02
na pewno pyszne
1j1o1l1a1 17.08.2012 15:49
smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat