Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka
2 szkl -
śmietana
1/2 szkl -
margaryna
1 kostka -
Krem:
-
mleko
1 l -
mąka
1 szkl -
cukier
1 szkl -
żółtko jajek
2 szt -
cukier waniliowy
1 szt
Przepis i sposób przygotowania NAPOLEONKI
KREM:
Pół litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmiksować żółtka, wsypać mąkę i cukier waniliowy wymieszać i przetrzeć przez sito. Wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszając zagotować. Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć. Po całkowitym wystygnięć posypać cukrem pudrem i pociąć na kwadraty
Komentarze (3)