Napoleonka na krakersach

Napoleonka na krakersach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa budyniowa

  • mleko

    3 szklanki
  • jajko

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 szklanka

dodatkowo

  • krakersy

    2 opakowania
  • cukier puder

    ok. 1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Blachę o wymiarach 25x40 cm wykładamy połową krakersów.
Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem.
Pozostałą część mieszamy dokładnie z jajkami, obiema mąkami i ekstraktem waniliowym. Wlewamy ją do gotującego się mleka. Ciągle mieszamy aby gęstniejący budyń nie przypalił się.
Gorący wylewamy na krakersy. Wykładamy pozostałe i odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy masa będzie już zimna, chowamy ciasto do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sammakko 16.11.2014 20:52
Dziękuje bardzo :) Jest łatwe w przygotowaniu i trudno mu się oprzeć ;)
R'n'G Kitchen 07.11.2014 20:22
Super! Takie na szybko
Ola1young 06.11.2014 17:57
pyszny deser,ładne zdjecia :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat